PILE NA MAROKANSKI NACIN

  • 1 pile
  • 3 šargarepe
  • 200gr pirinča
  • 30gr badema
  • 50gr suvog grožđa
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike meda
  • 1 kafena kašičica cimeta
  • 1 kafena kašičica karija
  • 1 kašika kapra
  • 1/2 kašike šećera
  • ulje
  • so
  • mleveni crni biber

 

IMG_7902.jpg

PRIPREMA:

 
Pile posolimi I pobiberimo sa unutrašnje I spoljašnje strane. Stavimo u vatrostalnu činiju I prelijemo vodom I uljem. Pečemo na 250 stepeni oko sat vremena ( zavisi od veličine pileta ).
U šerpu stavimo malo ulja, sitno sečene bademe I beli luk takođe sitno seckan. Dodamo kari, med, kapre, 2-3 kašike vrele vode. Malo propržimo pa dodamo još vode, suvo grožđe I cimet.
Šargarepu isečenu na kolutiće pržimo u tiganju na zagrejanom ulju. Posolimo pobiberimo I dodamo pola kašike šećera. Naljemo oko 300ml vode I kuvamo dok šargarepa ne omekša.

Kada je pile skoro gotovo  izvadimo ga iz rerne I premažemo smešom iz šerpe pa vratimo u rernu da se zapeče.
Kada se pirinač skuva ocedimo tečnost I u njega dodamo izdinstanu šargarepu.
U međuvremenu pile prelivamo sosom u kome se peče.

Na tanjir za serviranje stavimo pirinač I na njega pile. Preostali sos izlijemo u malu činijicu za sve one koji vole da ga dodaju I preko pirinča.